Categories
Notícies

Es crea una plataforma contra l’ampliació de l’aeroport de Palma

► Es publica un manifest a la web i demana les adhesions de les entitats i persones que s’oposen a l’ampliació de l’aeroport.
► La plataforma acusa el director de l’aeroport, Tomás Melgar, de mentir sobre les ampliacions previstes per Aena. A més, exigeix reunir-se amb ell.
► També demana reunir-se amb els partits del Govern balear, per conèixer el seu posicionament després d’haver declarat l’emergència climàtica.
► Per últim, la plataforma demana que es paralitzin les licitacions de les obres en marxa i que s’obri un debat públic sobre el futur model de Mallorca.

Diverses entitats de l’àmbit dels moviments socials de Mallorca han acordat conformar una plataforma contra la propera ampliació de l’aeroport de Palma. Entre les que li donen suport hi trobem Amics de la Terra, Anticapitalistes Illes Balears, ATTAC, CGT, Ciutat per a qui l’habita, Docents pel futur, Extinction Rebellion, Fridays for Future, GOB Mallorca, Moviment Feminista de Mallorca, Plataforma Antiautopista, SEPC, Terraferida i Tot Inclòs.

La plataforma fa pública una pàgina web on es troba el manifest fundacional per convidar tant a persones com a entitats a adherir-s’hi. A més, la web desgrana les actuacions que pretén executar Aena sobre Son Sant Joan per tal d’ampliar la seva capacitat. La pàgina web és aeroport.aguait.cat.

Les mentides d’Aena

Des que es publicaren a la premsa, ja fa més de 2 anys, les intencions d’Aena sobre l’aeroport de Palma, l’entitat semiprivatitzada no ha parat de mentir. L’actual director de l’aeroport, Tomás Melgar Noguera, manté la línia del seu antecessor: digué a la seva presentació pública que les obres no pretenen ampliar la capacitat de l’aeroport, sinó millorar el servei de cara als passatgers i passatgeres.

Com es pot comprovar a la web aeroport.aguait.cat, tots els espais pels quals passa un passatger o passatgera abans d’arribar a Mallorca s’amplien o reformen: es redissenyen les rutes i les maniobres aèries d’aproximació a l’aeroport perquè siguin més ràpides (un 4,47% segons la CMAIB); es modifiquen les pistes perquè els enlairaments siguin més ràpids (un 12% segons el Pla Director de l’aeroport); incrementen almenys un 16% les posicions d’avions (sobretot les que estan en contacte amb la terminal); s’incrementen en un 21% les portes d’embarcament; s’amplia la terminal i els mòduls A i D; s’incrementa la capacitat punta del sistema automàtic de tractament d’equipatges; s’amplien un 26% les places d’aparcament dins el recinte aeroportuari i un 20% l’aparcament de llarga durada; i, per últim, es modifiquen els accessos viaris a l’aeroport perquè el trànsit sigui més fluid. Per a la plataforma, totes aquestes actuacions suposarien un augment de la capacitat inqüestionable.

Per això, volem recollir el guant llençat per Melgar a la seva presentació pública davant la premsa: volem reunir-nos amb ell i que ens expliqui el perquè de totes aquestes ampliacions.

La inacció del Govern balear davant l’emergència climàtica

El passat 8 de novembre de 2019 el Govern de les Illes Balears va declarar l’emergència climàtica i es comprometé a lluitar contra l’escalfament global. A més, es presentà a la recentment finalitzada COP25 com un govern valent que ha dut endavant polítiques pioneres per tal d’iniciar el cada dia més necessari decreixement d’emissions.

No obstant això, el Govern balear es manté en silenci respecte de les intencions d’Aena, depenent del Ministeri de Foment del Govern espanyol. S’ha intentat en diversos moments que es pronunciïn sobre l’ampliació de l’aeroport de Palma, però no hi ha hagut manera. En privat, defensen la versió pública d’Aena: se la creuen i no es volen banyar. Tot plegat, ens pareix una gran incoherència respecte a la imatge que pretén donar, la de fermesa davant l’emergència climàtica.

Cal recordar que els tres partits que conformen el Govern balear (PSIB, MÉS i Podem) porten al seu programa electoral que reclamarien a Madrid la cogestió de l’aeroport de Palma. Creiem que la situació actual és idònia per posar el debat damunt la taula, ja que veiem intolerable que des d’institucions instaurades a Madrid es decideixi el futur de la infraestructura més important de l’illa, la que ha determinat l’evolució de Mallorca durant els darrers 60 anys.

Per això, exigim al Govern de les Illes Balears, i en particular als partits que en formen part, una reunió amb cadascun d’ells per conèixer el seu posicionament respecte a l’ampliació de l’aeroport.

Exigim la paralització de les licitacions

Per últim, davant l’obscurantisme que ha exercit Aena els darrers temps sobre les vertaderes intencions de les diferents actuacions previstes i davant el silenci del Govern de les Illes Balears, exigim:

  1. Que es paralitzin immediatament les licitacions actualment en marxa. Cal advertir que ja ha acabat el període de presentació d’ofertes, pel que la taula de contractació haurà començat el procés d’adjudicació de les obres.
  2. Que Aena expliqui clarament quines són les seves intencions a l’aeroport de Son Sant Joan. Per això, demanem una reunió amb el director de l’aeroport, Tomás Melgar Noguera.
  3. Que el Govern de les Illes Balears sigui coherent amb les seves polítiques (Llei del canvi climàtic, Llei de mobilitat sostenible, Declaració de l’Emergència Climàtica, etc.) i s’oposi a l’ampliació de l’aeroport. A més, demanem reunir-nos amb els partits que el conformen.